Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Colaborarea moldo-croațiană în domeniile geodeziei, cartografiei, infrastructurii de date spațiale și cadastrului consemnată într-un memorandum de colaborare

Publicat la:Joi, 10/05/2023 - 14:53

   Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova (ARFC) și Administrația Geodezică de Stat a Republicii Croația (AGS) au semnat, astăzi, 05 octombrie curent, un Memorandum de Înțelegere și Cooperare pentru consolidarea relațiilor și colaborarea în domeniile geodeziei, cartografiei, infrastructurii de date spațiale și cadastrului. 

 

   În acest sens, Ivan Danii, directorul general al ARFC, și Antonio Šustić, directorul general al AGS, au semnat documentul, care reflectă angajamentul ambelor țări de a dezvolta în continuare parteneriatul între autoritățile omoloage și a iniția acțiuni de amplificare a cooperării și schimbului de informații în domeniul datelor spațiale, de realizare a unor proiecte comune, precum și consolidarea fiecării organizații.

 

   Părțile semnatare au convenit să dezvolte o conlucrare concentrată pe următoarele domenii: monitorizarea și evaluarea desfășurării activităților, care au impact asupra datelor spațiale, coordonarea atelierelor și seminariilor de interes comun, dezvoltarea propunerilor de proiecte și participarea în cadrul proiectelor, comunicarea, împărtășirea bunelor practici și informații de interes comun. Cele două autorități prin activitățile desfășurate se vor sprijini reciproc și vor contribui la îmbunătățirea calității datelor spațiale și la creșterea eficienței în gestionarea acestora.

 

   Amintim că, Republica Croația a sprijinit Republica Moldova în cadrul a două proiecte Twinning, primul desfășurat în perioada anii 2014-2016, în care au fost dezvoltate bazele juridice și operaționale ale infrastructurii naționale de date spațiale din Republica Moldova. În cadrul celui de-al doilea proiect Twinning ”Îmbunătățirea serviciilor de date spațiale în Republica Moldova conform standardelor UE”, desfășurat în perioada anilor 2020-2023, au fost îmbunătățite procesele de cooperare și schimb de date spațiale între autorități în conformitate cu standardele UE și cele mai bune practici internaționale. Ambele proiecte Twinning au constituit un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor de date spațiale și alinierea la standardele Uniunii Europene în acest domeniu esențial pentru dezvoltarea țării noastre.