Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Cadrul normativ pentru reglementarea și asigurarea funcționalității Geoportalului infrastructurii naționale de date spațiale aprobat de către Executiv

Publicat la:Mie, 09/06/2023 - 13:50

   Cadrul normativ pentru reglementarea și asigurarea funcționalității Geoportalului infrastructurii naționale de date spațiale (Geoportalul INDS),  aprobat astăzi în ședință de Guvern, reprezintă un pas important în gestionarea și accesarea datelor spațiale într-un mod eficient și organizat. 

 

   Document stabilește sistemul și regulile de funcționalitate ale Geoportalului INDS, care are ca scop principal stocarea metadatelor ce conțin informații despre datele spațiale și serviciile de rețea ale entităților publice sau terți. Geoportalul INDS oferă utilizatorilor posibilitatea de a căuta, vizualiza și descărca date spațiale din diverse Geoportale tematice ale entităților publice, fără a dubla aceste date spațiale.

 

   Prin implementarea reglementărilor aprobate se promovează transparența și accesul ușor la datele spațiale, ceea ce poate avea beneficii semnificative în diverse domenii, precum planificarea urbană, gestionarea resurselor naturale, monitorizarea mediului și multe altele. Geoportalul INDS poate deveni o sursă esențială pentru dezvoltarea și luarea deciziilor în țara noastră, în baza datelor spațiale actuale și precise.

 

   Menționăm că, drept urmare a transpunerii Directivei INSPIRE de către ARFC și a Deciziilor comisiei europene la nivel național, ultimele fiind transpunse anul curent în luna ianuarie, a intervenit și obligativitatea de instituire a Geoportalului INDS la nivel național și asigurarea interoperabilității cu Geoportalul INSPIRE.

 

   În acest context, în cadrul Proiectului de înregistrare și evaluare funciară, cu suportul experților Proiectului Twinning din Croația, Polonia și Olanda, a fost creat sistemul care funcționează din luna martie a anului curent, fiind deschis oricărui utilizator prin folosirea instrumentelor de căutare și vizualizare. Geoportalul INDS constituie și canalul principal de informare a INDS, fiind publicate cele mai relevante noutăți, ghiduri și actele normative necesare implementării infrastructurii naționale de date spațiale, iar grupurile de lucru vor activa prin intermediul unei platforme de colaborare, parte a sistemului.