Linia instituţională pentru informare: 022 881 255

Bibliografia

Description: 

Agenția Relații Funciare și Cadastru ca entitate publică responsabilă de politici în domeniile stabilite, organizează și desfășoară procedura de certificare în conformitate cu Hotărîrea Guvernului Nr. 817 / 2020 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la c evaluării bunurilor imobile și cadastrului.

Certificarea specialiştilor în domeniu are drept scop determinarea nivelului de cunoaştere a cadrului normativ şi tehnic necesar pentru executarea lucrărilor respective, a abilităţilor profesionale, stimularea perfecţionării profesionale, precum şi ridicarea responsabilităţii în activitatea practică şi identificarea factorilor de risc.

Certificatul este un act permisiv prin care Agenția Relații Funciare și Cadastru constată întrunirea condițiilor stabilite de lege atestând investirea specialiștilor cu o serie de drepturi și obligații pentru inițierea, desfășurarea activității în domeniul geodeziei, cartografiei, prospecţiunilor topografice şi geoinformaticii.

Certificatul se eliberează pe termen de 5 ani, în mod gratuit, potrivit Nomenclatorului actelor permisive, aprobat prin Legea nr.160 / 2011 privind reglementarea prin autorizarea activităţii de întreprinzător.

Pentru obţinerea certificatului în domeniul geodeziei, cartografiei, prospecțiunilor topografice și geoinformaticii, solicitantul prezintă o cerere comisiei de certificare din cadrul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. 

Pentru informații suplimentare accesați Regulamentul cu privire la certificarea specialiștilor.

 

CATEGORIILE DE CERTIFICARE ÎN DOMENIUL GEODEZIEI, CARTOGRAFIEI, PROSPECȚIUNILOR TOPOGRAFICE ȘI GEOINFORMATICII:

1. Categoria I (geodezia): 

Executarea lucrărilor geodezice și cartografice pentru crearea reţelelor geodezice clasice și a rețelelor de stații permanente ale sistemului satelitar de navigaţie globală (GNSS) pentru distribuirea corecțiilor utilizatorilor de receptoare, cu utilizarea GNSS, reţelelor de nivelment, gravimetrice și de îndesire.

 

2. Categoria a II-a (cartografia și fotogrammetria digitală și gestionarea sistemelor informaționale geografice): 

1) proiectarea, întocmirea şi editarea hărţilor topografice, geografice generale, politico-administrative, a altor hărţi analogice şi digitale, la scara mai mică de 1:10 000; 

2) proiectarea şi realizarea lucrărilor de fotogrammetrie;

3) executarea de prospecțiuni topografice la scara 1:10 000 și mai mică;

4) cunoaşterea sistemului de echipamente, programe, metode și normative tehnice, destinate culegerii, prelucrării, stocării, analizării şi actualizării datelor geografice.

 

3. Categoria a III-a (prospecţiuni topografice): 

1) executarea prospecţiunilor topografice, a ridicărilor topografice de control;

2) întocmirea planului topografic ingineresc la scara 1:10 000 și mai mare, întocmirea planului topografic de control; întocmirea planului obiectului de infrastructură tehnico-edilitară.

 

4. Categoria a IV-a (asigurarea geodezică a proceselor tehnologice la edificarea clădirilor şi construcţiilor):

1) crearea bazei geodezice de trasare a construcţiei;

2) trasarea pe şantier a construcţiilor liniare sau a părţilor lor componente, construcţiilor provizorii;

3) crearea reţelei interioare a clădirii la cota „+0,00” şi la orizonturile de lucru şi a reţelei de trasare pentru utilajul tehnologic;

4) verificarea geodezică a parametrilor geometrici ai elementelor constructive ale clădirii şi efectuarea prospecțiunilor de control, cu întocmirea documentaţiei geodezice;

5) efectuarea măsurătorilor geodezice pentru determinarea abaterilor elementelor constructive ale clădirii.

 

5. Categoria a V-a (topografia minieră):

1) reprezentarea grafică pe planuri a tuturor lucrărilor miniere importante, atât de la suprafaţă, cât şi din subteran, necesare pentru buna desfăşurare a activităţii de punere în valoare a unui zăcământ de substanţă minerală utilă; 

2) rezolvarea problemelor cu caracter geometric ce apar ca urmare a activităţii miniere precum: geometrizarea zăcământului, trasarea şi dirijarea, ca poziţie în spaţiu, a construcţiilor şi instalaţiilor miniere, delimitarea zonelor de siguranţă etc., în scopul unei corecte proiectări şi execuţii a lucrărilor miniere de exploatare a zăcământului;

3) delimitarea perimetrului minier, calculul volumelor de terasamente;

4) întocmirea planurilor anuale de dezvoltare a lucrărilor miniere.

AtaşamentMărime
Microsoft Office document icon Bibliografia .pdf39 KB

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda