Arcul Geodezic Struve

Arcul Geodezic Struve
 
Măsurările arcului de meridian
au fost definite ca metoda de determinare a formei şi dimensiunilor Pământului prin măsurarea lungimii reţelei de triangulaţie şi a coordonatelor astronomice ale capetelor arcului.
 
Arcul Geodezic Struve
este una din cele mai remarcabile realizări ştiinţifice şi tehnice în domeniul măsurătorilor terestre din timpul ei şi are cu adevărat o semnificaţie mondială. Aproape 200 de ani Arcul leagă ţările de la Marea Neagră până la Oceanul Arctic, şi va continua să le unească şi în viitor.
 
Arcul Geodezic Struve a fost măsurat de către Friedrich George Wilhelm Struve între anii 1816-1855 şi prezintă un lanţ de triunghiuri care se întinde aproximativ de-a lungul liniei de longitudine de 26oE de la Hammerfest în Norvegia de Nord spre sud pe mai mult de 2 820 км până la oraşul Ismail.
Arcul  include 258 de triunghiuri de bază, 265 de puncte de bază şi mai mult de 60 de puncte auxiliare.
 
Arcul traversează teritoriul a 10 ţări, şi anume: Norvegia, Suedia, Finlanda, Russia, Estonia, Letonia, Lituania, Belorusia, Republica Moldova şi Ukraina.
 
Înscrierea în Lista obiectelor Patrimoniului Mondial

Cele zece ţări implicate au contribuit la elaborarea documentaţiei în scopul nominalizării Arcului pentru înregistrarea în Lista Patrimoniului Mondial. În iulie 2005 Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris Arcul Geodezic Struve în Lista Patrimoniului Mondial.

 

Punctul Arcului Geodezic Struve în s. Rudi               Friedrich George Wilhelm Struve